KLIK DAN TERUS KLIK DISINI TANDA SOKONGAN ANDA

Masa Itu emas..

KLIK SINI

Followers

Terbaru

Thursday, July 7, 2011

Kisah Claim Warranty Yang baru ditukar Lama

Entry kali ini mengenai Claim Warranty Kereta Perodua Viva Elite....yang baru dibeli tak sampai setahun !!

Setelah 10 bulan digunakan tiba-tiba brek kereta mengalami masalah.... bila nak brek je satu kereta bergegar... disebabkan masalah brek tidak berfungsi dengan sempurna disebabkan kerosakan mekanikal brek iaitu disc brek yang bengkok atau tidak rata.

Bila pergi service kat pusat service perodua dan aduan dibuat so pihak perodua mengesahkan perkara yang sama dan saya pun memohon agar disc brek yang rosak di tukar dengan yang baru disebabkan kereta masih dalam warranty lagi.Dan pihak service PERODUA memaklumkan mereka akan membuat tempahan bagi mengantikan alatan yang rosak tadi.

Pihak perodua pun bersetuju dengan permintaan saya, dan setelah hampir 2 minggu menunggu satu call dari pihak perodua pun tidak dapat...PADA HARI AHAD akhirnya saya mengambil keputusan untuk menghubungi SENDIRI pusat service perodua untuk mengetahui status pemohonan saya .Dan kerani pusat service perodua tersebut pun memaklumkan kepada saya agar datang ke pusat service pada hari Selasa .....6 july 2011

Apabila sampai sahaja di pusat service kereta terus dibawa ke bahagia pembaikan dan service...

Disc brek yang rosak di buka.....CANTIK TAK!!!! kurang berkarat!!!!


Selepas berapa minit mekanik pun membawa disc brek untuk digantikan dengan disc brek yang rosak tadi



Terkejut seketika dan tak terkata bila Disc brek yang ingin dipasang adalah Disc brek yang lama yang sudah di baik pulih sahaja....TAPI BERKARAT GILESSSS!!!! Mana permintaan pelanggan yang inginkan part baru YANG ROSAK patut diganti dengan part yang baru jugak sebab kereta masih dalam warranty lagi!!!!

TU satu!!!! bila mekanik nak pasang saya pun bertanya kepada mekanik tersebut 
" nie nak pasang terus ke tanpa menukar pad brek yang lama?"

mekanik tu pun bertanya kepada senior dan senior kat situ bagi tau 
" kalau tukar pad brek kene bayar harga pad brek kerana ia tidak melibatkan warranty"

Saya pun menjadi hairan....kenapa perlu pelanggan membayar sedangkan yang menyebabkan kerosakan adalah dari part perodua dan bukannya saya sengaja membuat ia rosak?????


Dan yang peliknya dioarang nie tak belajar habis ilmu mekanik kenderaan motor ke???
Kalau pad brek yang lama dah tak elok sebab telah bergesel dengan disc brek yang rosak dan kalau dipasang jugak disc brek sebaru mana pun pasti dalam masa yang singkat masalah yang sama akan berulang disebabkan pad brek yang lama telah rosak tapi tidak diganti baru semasa disc brek ditukar!!!

Bila saya terangkan perkara di atas akhirnya baru lah pihak service perodua menukar pad brek yang baru dan mengenai bayaran saya cuba berdiam dan akhirnya pihak mekanik memaklumkan yang mereka akan tukar pad brek tanpa mengenakan bayaran.

Tapi yang sedihnya masalah dari brek tadi telah menyebabkan tayar kereta pun jadi rosak jugak !!! :'(

TAPI YANG SEDIHNYA PERMINTAAN SEBELUM INI AGAR DISC BREK YANG ROSAK DIGANTI DENGAN PART YANG BARU TIDAK DITUNAIKAN OLEH PIHAK SERVICE PERODUA.......ADIL KE PENGGUNA DIPERLAKUKAN SEBEGINI!!!???

INI KAH JAMINAN YANG DIBERI OLEH PIHAK PERODUA KEPADA SEMUA PELANGGAN MEREKA!!!..... BILA PART ASAL ROSAK PIHAK SERVICE AKAN AMBIL JALAN MUDAH MENGANTI ALATAN YANG ROSAK DENGAN ALATGANTI 2ND HAND YANG DIBAIK PULIH.....SEDANGKAN KERETA MASIH BARU DAN MASIH DALAM WARRANTY LAGI.

SEDIHNYA !!!!! :'( BARANG BARU DIGANTI DENGAN YANG TERPAKAI!!!!!

TERIMA KASIH PUSAT KHIDMAT SERVICE PERODUA!!!!!


BEST LAH SANGAT!!!!!




2 comments:

Anonymous said...

Ni service centre kat mana ni ya?

Anonymous said...

Macam kes tipu je.. Jangan jangan parts yang baru tu dah dirukar dengan parts 2nd hand tak? Kekadang ada servis center yang tak amanah.. buiasanya budak2 yang buat servis tu. Apa apa pun report tus ke manager servis centar tu.

$1.3 Million everyday from Pay Per Click

$1.3 Million everyday from Pay Per Click
JOM JOIN!!!! BILA LAGI!!$1.3 Million everyday from Pay Per Click

jom klik.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

SILA TINGGALKAN JEJAK BLOG ANDA DISINI-TERIMA KASIH

Terkini...